X

Titanik’i batmadan önce uyaran SS Mesaba gemisinin enkazı, 100 yıl sonra bulundu

Titanik buzula çarpıp batmadan önce onu uyarmaya çalışan bir gemi olduğunu biliyor muydunuz? Dev gemiyi kurtarmaya çalışan (ve başarısız olan) bu pek bilinmeyen gemi, İrlanda Denizi’nin dibinde yatarken keşfedildi.

Titanik ilk yolculuğuna çıkarken, SS Mesaba ticaret gemisi de Nisan 1912’de Atlantik Okyanusu’nu geçiyordu. SS Mesaba, Titanik’in Kaptanı Edward Smith‘e, bir telsiz mesajıyla Newfoundland kıyılarında haydut buzdağlarının sürüklendiğini bildiren bir mesaj gönderdi.

Titanik bu mesajı aldı, ancak uyarıyı dinleyerek rotasını değiştirmedi ve bunun nasıl bittiğini hepimiz biliyoruz. Kuzey Atlantik Okyanusu’nun buz gibi sularında, yolculuğunun dördüncü gününde, “batmaz” gemi bir buzdağına çarparak battı ve 1.500’den fazla insan hayatını kaybetti.

SS Mesaba ise sonraki yıllarda çalışmaya devam etti. Ancak bu durum, Birinci Dünya Savaşı’nın son yılı olan 1918’de bir Alman denizaltısı tarafından torpido ile vurulması sonrasında devam etti. Vurulduğu yerde, bir asırdan fazla bir süre boyunca, denizin dibinde fark edilmeden yattı.

Galler’deki Bangor Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yakın tarihli bir projede son teknoloji çok ışınlı sonarla donanmış Prince Madog araştırma gemisinin yardımıyla Mesaba’nın batığını ve son dinlenme yerini tespit etmeyi başardılar.

Enkazı belirlemek küçük bir başarı değildi. İrlanda Denizi, 19.424 kilometrekarelik deniz tabanında 273 geminin enkazıyla dolu. En son araştırmayla belirlenenler arasında 100’den fazlasının önceden tanımlanmamış veya önceden yanlış tanımlanmış olması muhtemeldi.

Bangor Üniversitesi’nden deniz arkeoloğu ve tarihçisi Dr. Innes McCartney yaptığı açıklamada “Önceden, batıkları görsel olarak tanımlamak için yılda birkaç bölgeye dalış yapabiliyorduk. Prince Madog’un benzersiz sonar yetenekleri, enkazları incelemek için nispeten düşük maliyetli bir araç geliştirmemizi sağladı. Bunu, her bir siteyle maliyetli fiziksel etkileşime girmeden geçmiş bilgilere bağlayabiliriz” dedi ve ekledi: “Deniz arkeolojisi için bir ‘oyun değiştirici’ oldu.

Atlantik’in diğer tarafında, Titanik’in enkazı hala Kanada’daki Newfoundland sahilinin 690 kilometre açığında bulunuyor. Bir derin deniz seferi, kısa bir süre önce ünlü gemi enkazının şimdiye kadar kaydedilen en yüksek kaliteli görüntülerinden bazılarını yakalamayı başardı.

Önceki dalışların gösterdiği gibi, gemi enkazının yıkımı devam etmekteydi. 1985’teki keşfinden bu yana, geminin ön direği çöktü, kıç güvertesi çöktü, gözcü kulesi yok oldu ve büyük merdivenin yanındaki spor salonu çöktü. Sırada geminin pruvasının olabileceği düşünülüyor…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post