Bitkilerin hayatta kalmak ve soylarını devam ettirmek için çeşitli yöntemleri var. Bazıları güzel kokular yayararak kuşları ve böcekleri çekiyor, böylece tozlaşma sağlıyor. Bazı bitkiler, tohumlarını çok hafif yapraklarla rüzgara bırakıyor. Çin cadı fındığı ise etrafını adeta mermiyle tarayarak türünü devam ettiriyor.
Genellikle öyle kolay kolay yanmadığı için tercih edilen bu bitki, tohumlarını saniyede 12 metreden fazla mesafeye gönderebiliyor. 19. yüzyılda savaşların şeklini değiştiren ateşli silahlar da hemen hemen bu hızda mermiler atıyordu. Şimdi araştırmacılar, bu yapının sırrını çözdü.
Çin cadı fındığı, yaklaşık 1 yıllık süreçte sert, garip bir tohum oluşturuyor. MRI çalışmaları, bitkinin tohum yaymaya hazır hale geldiği dönemde meyvenin üst zarının inceldiğini ve daha etli iç kısımların küçülüp genişlediğini ortaya çıkardı. Bu da meyvenin orta kısmının sıkışmasına sebep oluyor. Belli bir noktadan sonra tohum, duyulabilir bir sesle fırlıyor.
Fırlayan tohum, saniyede yaklaşık 26 bin defa dönüyor. Bu da tohumların tıpkı mermiler gibi ivmelerini ve doğrultularını korumasını sağlıyor. Araştırmacılara göre bu tohumlar 18 metreye kadar uçabiliyor. Diğer fındık türleri en fazla 6 metreye kadar tohum fırlatabiliyor.
Bitkinin bu mekanizmayı geliştirmesinin nedeni olarak ise kalabalık ve yüksek ağaçlıklı ormanlarda yeni alanlar bulabilmek istemesi gösteriliyor.
Araştırma, Journal of the Royal Society Interface dergisinde yayımlandı.
Kaynak: webtekno.com