Paranın satın alabileceği en iyi güneş panellerini, süper verimli pilleri ve onlarca yıllık araba yapımı tekniklerini bir araya getirdiğinizde teorik olarak sonsuza kadar verimlilikle çalışabilecek bir araç ortaya çıkarabilirsiniz. Ulaşımda devrim yaratabilecek bir Prius'u test etmek için Toyota Motor, Sharp ve Japonya'nın Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Örgütü (NEDO) tarafından yürütülen bir projenin de nihai amacı bu.
Tamamen elektrikli otomobiller, satış rakamları açısından benzinle çalışan araçları geride bıraksa bile, yine de ciddi bir şekilde elektrik ihtiyacına sahip ve bu yüzden dünyanın her yerinde şarj istasyon ağları kurulması gerekiyor. Fakat güneş enerjili arabaların böyle bir derdi yok. Güneş ışığı olan her yerde şarj olabilen araçlar bu bataryayla uzun mesafeler kat edebilir. Ancak Toyota’nın üzerinde çalıştığı bu proje henüz gerçekleşebilecek düzeyde değil. Danışmanlık şirketi Carnorama'nın analisti Takeshi Miyao, proje hakkında “Önümüzdeki yıllarda yaygın olarak kullanacağımız bir teknoloji değil. Uzun zaman alması muhtemel” açıklamasında bulundu.
Proje uzun zaman alabilir
Toyota ve Hyundai, tavanında güneş panelleri olan ticari modelleri daha önceden piyasaya sürmüştü ancak bu otomobiller oldukça güçsüzdü ve yeterince iyi performans ortaya koyamadı. Prius hibrid modeli ise güneş panellerini bir seçenek olarak sundu ve pili yalnızca hareket halindeyken şarj etti. Toyota, temmuz ayından itibaren güneş enerjisiyle çalışan yeni bir Prius'u test ediyor ancak elektrik istasyonlarına ihtiyaç duymayan arabaların hâlâ çok uzakta olduğunu da kabul ediyor.
Seri üretime geçmek oldukça maliyetli
Sharp'ın güneş panelleri daha çok evlere ve uydulara güç vermek için kullanılıyor. Sharp'ın güneş paneli projesinde kıdemli bir yönetici olan Hiroyuki Juso, Toyota'nın prototip otomobilinin, her biri bir kartvizit boyutunda yaklaşık 1.100 hücreyle kaplandığını söyledi. Juso, hücrelerin giderinin şu an için seri üretime olanak tanımadığını söyledi.
Kaynak: Webtekno