Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında ülkemizde elektrikli otomobil üretimi yapan şirketler ile ilgili önemli bir karar yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 22)“, Türkiye’de elektrikli araç üreten firmalara bazı ayrıcalıklar tanıyor.
Kararın Türkiye için önemli olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü bu karar ile Türkiye’de Ar-Ge çalışması yapıp elektrikli otomobil üreten markalar, dolaylı olarak ÖTV’den muaf hale gelecekler. Böylelikle yerli üretim elektrikli otomobillerde teknik olarak fiyat düşüşü görebilmek mümkün olacak. Peki bu nasıl mümkün olacak? Resmi Gazete’de paylaşılan örnek ile konuyu anlatalım.
Elektrikli otomobiller için ortaya çıkan ÖTV, üreten şirkete iade edilecek
Diyelim ki Tesla, Türkiye’de Ar-Ge yapmaya ve fabrika kurup araba üretmeye karar verdi. Bu kapsamda da ilgili kanun ve düzenlemelere göre yatırım teşvik belgesi almış olsun. Devletin de Tesla’ya yıllık 5 milyar liralık destek verdiğini varsayalım.
Tesla, Türkiye’de 2000 adet otomobil üretmiş olsun. Bunların satışından da 140 milyon TL‘lik ÖTV doğsun. Tesla, gidip bu ÖTV için iade dilekçesi verdiğinde, Tesla’nın yıllık yatırım desteğinin (5 milyar lira) yüzde 56,5 kadarı, yani 2 milyar 825 milyon TL’ye kadarı ödenen ÖTV tutarı ile mahsuplaştırılabilecek. Hal böyle olunca da Tesla, devlete ödediği 140 milyon TL’lik ÖTV’yi devlete olan vergi borçlarına saydırabilecek. Şirket isterse bu parayı nakit olarak geri alabilecek.
Fiyat değişimleri biraz da markalara göre olabilir
Bu tebliğ, karşımıza 2 farklı sonuç çıkarabilir. Birincisi üretici şirketin ilgili ÖTV muafiyetini fiyatlardan düşmemesi, bunun yerine bu tutarı kasada tutarak yatırımlar için kullanması. İkincisi ise ÖTV tutarının fiyatlardan düşülerek rekabette avantaj sağlanması. Bu arada Türkiye’de halihazırda elektrikli araç üreten iki şirket bulunduğunu hatırlatalım: Togg ve Ford Otosan.
Yine Tesla üzerinden örnek verelim. Markanın internet sitesine göre Tesla Model Y’nin Türkiye’ye giriş fiyatı 878.190 TL. Markanın bu arabayı Türkiye’de üretmesi halinde de aynı maliyetin (mümkün değil ama olsun) ortaya çıktığını varsayalım. Marka, ÖTV iadesi nedeniyle araçlarını yüzde 0 ÖTV ile satarsa, KDV’li satış fiyatı 1.631.391 TL’den 1.036.264 TL’ye geriler. Böylece aynı segmentteki rakiplerine göre çok ciddi bir avantaj sağlamış olur.
Resmi Gazete’deki düzenlemeye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Webtekno