Şimdi, Hindistan’ın Karnataka Yüksek Mahkemesi Twitter’ın yeni yasalara uymayı neden geciktirdiğini açıklayamadığını söyleyerek savunmayı reddetti. Mahkeme ayrıca Elon Musk’a ait firmaya 5 milyon rupi (61.000 dolar para cezası) verdi.
Yargıç, Twitter’ın yasal temsilcisine “Müvekkilinize tebligat yapıldığı halde ve müvekkiliniz buna uymadı. Bunun cezası yedi yıl hapis ve sınırsız para cezasıdır. Ancak bu da müvekkilinizi caydırmadı. Uyumu neden bir yıldan fazla geciktirdiğinize dair herhangi bir neden belirtmediniz, ancak sonra birdenbire konuyla ilgili Mahkeme’ye başvuruyorsunuz. Siz bir çiftçi değil, milyar dolarlık bir şirketsiniz.” dedi.
Twitter’ın Hindistan ile ilişkisi 2021’in büyük bir bölümünde gergin geçti. Şubat ayında hükümet, şirket o yıl çiftçilerin düzenlediği protestolarla ilgili içeriği kaldırmadığı takdirde Twitter çalışanlarını hapse atmakla tehdit etti.
Twitter hükümet yanlısı hamleleriyle tepki çekiyor
Bundan kısa bir süre sonra Hindistan, Twitter’a ülkenin COVID-19 salgınına verdiği yanıtı eleştiren tweet’leri geri çekmesini emretti. Daha yakın bir zamanda hükümet Twitter’a, Hindistan’ın basın özgürlüğünün gerilediği bir ülke örneği olduğunu iddia eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Freedom House’dan gelen tweet’leri engelleme talimatı verdi.
Bu olaylar Twitter’ı zor bir duruma soktu. Ya içeriği engellemek için hükümetin emirlerine uymak (ve ülke içinde ve dışında sansür eleştirileriyle karşılaşmak) ya da bunları görmezden gelmek ve yasal dokunulmazlığını kaybetme riskini göze almak zorundaydı. Şirket ağustos ayında emirlere uydu ve emredilen içeriği kaldırdı.
Twitter davayı, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almaktan vazgeçmeye başladığı sıralarda açmıştı. O zamandan beri Twitter, hükümetin yayından kaldırma taleplerine sık sık uydu: en son Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı çekişmeli seçim öncesinde bazı tweet’lere erişimi sınırladı.
Kaynak: Teknolojioku