Şimdi, Suudi Arabistan’ı eleştiren bir Twitter hesabını işlettiği için kaçırıldığı ve işkence gördüğü iddia edilen Abdulrahman al-Sadhan’ın kız kardeşi, Twitter’ı çalışanlarının kimliğini ifşa etmesine izin verdiği için yasayı çiğnemekle suçlayarak dava açtı.
Areej al-Sadhan, Haraççıların Etkisindeki ve Yolsuzluğa Uğrayan Örgütler (RICO) yasası uyarınca kendisi ve erkek kardeşi adına şikayette bulundu. Kardeşi Abdulrahman, teröre destek vermekten 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Areej şikayetinde Twitter’ı kardeşinin kimlik bilgilerini Suudi Arabistan hükümetine vermekle, bunun da şartlarını ve koşullarını açıkça ihlal etmesiyle suçluyor. “Bu, her Twitter kullanıcısını riske atıyor. Sonuç olarak, Suudi Arabistan, sırf Twitter hesabında Suudi baskısını eleştirdiği için kardeşimi kaçırdı, işkence yaptı, hapse attı ve sahte bir yargılamayla 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. ” Suudi hükümeti, görünüşe göre Abdulrahman’ın hayatta olup olmadığı hakkında hiçbir fikri olmayan ailesiyle temas kurmasını engelledi.
Twitter yüzünden hapse girince, Twitter’a dava açtı
Dava, Abouammo ve Ali Alzabarah adlı başka bir eski Twitter çalışanının 2015 yılında gizli Twitter kullanıcı verilerine 30.892 kez eriştiğini belirtiyor. Daha sonra Suudi Arabistan’a adlar, doğum tarihleri, cihaz tanımlayıcıları, telefon numaraları, IP adresleri ve kullanıcı hesaplarıyla ilişkili oturum IP geçmişleri dahil olmak üzere 6.000 Twitter kullanıcı hesabı için tanımlayıcı bilgiler verdiği iddia edildi.
Twitter muhtemelen Suudilerin casusluk faaliyetlerini onaylamadığını veya bunun farkında olmadığını söyleyerek kendini savunacak olsa da, dava ayrıca ABD istihbarat teşkilatlarının şirketi Alzabarah’ın 2015 sonlarında Suudi Arabistan’a kullanıcı bilgileri vermesi konusunda uyardığını belirtiyor. Şikayette, o zamanlar Twitter’ın CEO’su olan Jack Dorsey’in “Suudi Arabistan’ın habis faaliyetlerini ve çeşitli suçlarını çok iyi bilmesine rağmen” Muhammed bin Salman ile görüştüğü uyarısı yer alıyor.
Kaynak: Teknolojioku