İlk bakışta ücretsiz ve oynaması ücretsiz oyunlar aynı gibi görünebilir. Ancak durum pek de böyle değil. Bir oyunu indirmeden önce aradaki farkı bilmek, daha sonra tadınızın kaçmasını engelleyebilir. Peki, ücretsiz oyunlar ile oynaması ücretsiz oyunlar arasındaki farklar neler?
Ücretsiz oyun nedir?
Ücretsiz oyun, adı üzerinde, tamamen ücretsiz olarak oynayabileceğiniz bir oyun. Yani indirmek için herhangi bir ödeme yapmazsınız ve seviye atlamak için gerçek parayla hiçbir şey satın almanız gerekmez. Böyle bir oyun türü var mı? Elbette var, ancak durum yine de “tamamen ücretsiz” sayılmaz. Zira bu tür oyunları genellikle belli bir abonelik servisi içinde bulursunuz. Yani günün sonunda illa bir para ödersiniz, ancak oyun başına değil, abonelik içinde yer alan tüm ücretsiz oyunlara erişebilmek için abonelik servisinize aylık belli bir abonelik tutarı ödersiniz.
Örneğin, Sony’nin PlayStation Plus abonelik servisi gibi. Burada aylık olarak ücretsiz oyunlar veriliyor. Bu listede God of War, Days Gone, Resident Evil 7 ve Ratched and Clank gibi gayet popüler oyunlar yer alırken, elbette Sony’nin sunduğu bu abonelik servisinin benzeri Xbox tarafında da var. Bu tür oyunlara yalnızca sisteme abone olduğunuz süre boyunca erişebiliyorsunuz. Benzeri uygulama sinema tarafında Netflix, Amozon ve diğer benzeri video akış servislerinde de var.
Oynaması ücretsiz oyun nedir?
Peki, ya oynaması ücretsiz oyun nedir? Bu tür oyunlar da oynaması tamamen ücretsiz oyunlar. Ne indirmek ne oynamak için para ödüyorsunuz; hatta bu tür oyunlarda herhangi bir abonelik servis ücreti de bulunmuyor. Bu oyunları ücretsiz olarak indirip oynayabiliyorsunuz, fakat oyunda ilerleyebilmek, karakterinizi geliştirebilmek, bir sonraki bölüme geçebilmek gibi farklı noktalarda oyun içi satın alımlar devreye giriyor. Yani parayı oyunu indirirken değil, oyunun içindeyken ödüyorsunuz.
Bazı oyun içi satın alım örnekleri şöyle:
- Yükseltmeler,
- Oyun içi para birimi
- Makyaj malzemeleri,
- Yeni karakterler,
- Yeni seviye veya indirilebilir içerik
Mobil oyunlarda da gördüğümüz bu tür “oynaması ücretsiz oyunlar,” öte yandan bazı noktalarda sizi oyunda tutabilmek için reklam ya da video gösterimi ile oyuncuyu “ücretlendiriyor.” Yani bu defa belki cebinizden para çıkmıyor, ancak bu defa oyunun geliştiricisi bu parayı sizden değil, size izlettiği reklam ya da video içeriği yoluyla reklamı veren tarafından elde ediyor.
Oynaması ücretsiz oyunların, “ücretsiz” oyunlara göre avantajıysa, oyunları daha erişilebilir hale getirmesi. Yani sizi direkt kapının önünde bırakmıyor, oyunu bir şekilde de olsa oynama olanağı tanıyor; size para ödemenizi genellikle şart koşmuyor, tercihinize bırakıyor. Öte yandan “ücretsiz” oyunlar ise, aylık bir bedel karşılığında tamamen özgür şekilde abonelik sistemi içinde bulunan istediğiniz oyunları oynama olanağı tanıyor. Tabi ki istisnalar hariç…
Kaynak: Chip