Şirket başkanı Tory Bruno, 4 Mayıs’ta başlaması planlanan dört günlük fırlatma penceresini muhabirlerle yaptığı bir görüşmede duyurdu ve burada roketin fırlatılmasına neden olan faktörleri açıkladı.
Parabolik Arc’a göre, fırlatma için birincil “hızlandırma öğesi”, roketin ilk aşamasına güç sağlayacak olan Blue Origin’in BE-4 motoruna sahip. Şirketler, ULA’yı test ettikleri esnada bazı tutarsızlıklar bulduklarından, nitelikleri üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Performans varyasyonu çok büyük mesele olmasa da ULA bunun daha büyük bir sorunun belirtisi olmadığından emin olmak istiyor.
ULA’nın ayrıca ağır kaldırma aracı için, itici gazlarla tamamen yükleneceği ve bir uygulama geri sayımını da tamamlaması gereken ıslak prova da dahil olmak üzere bir dizi başka test daha gerçekleştirmesi gerekiyor. Son olarak, Vulcan Centaur’un ana yükü olan Astrobotic Technology’nin Peregrine aya iniş aracının, Ay’a istediği yörüngede uçabilmesi için her ay belirli bir zaman aralığında uzaya gitmesi gerekiyor.
ULA, Vulcan Centaur roketinin ilk uçuşu 4 Mayıs’ta
Vulcan Centaur’un ilk uçuşunu 2022’de yapması gerekiyordu, ancak Astrobotic, ULA’dan NASA tarafından finanse edilen aya iniş aracını bitirmesi için daha fazla zaman vermek amacıyla fırlatmasını ertelemesini istedi. Bruno, Astrobotic’in Peregrine’i test etmeyi henüz bitirdiğini ve roketin Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundaki roket fırlatma yerine göndermeden önce son hazırlıklarını yapacağını söyledi.
Aya iniş aracına ek olarak, roket aynı zamanda Amazon’un Project Kuiper takımyıldızı için iki prototip uyduyu da uzaya taşıyacak. Demo uyduların konuşlandırılması, Amazon’a geniş bant uydu sistemi için tasarım ve operasyon planlarını sonuçlandırabilmesi için gerçek dünyadan veri toplama fırsatı verecek.
Vulcan Centaur, 4 Mayıs’ta ilk kez başarılı bir şekilde uçarsa, ULA için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Kalan fırlatma yükümlülüklerini tamamladıktan sonra, sonunda Delta IV Heavy ve Atlas roketlerini Vulcan Centaur ile değiştirmeyi planlıyor.
Kaynak: Teknolojioku