Isaac Newton’un fizik ve matematik alanında ne kadar önemli bir isim olduğunun belki de en büyük göstergelerinden biri, annesinin evini yakmakla tehdit ettiği zamandan veya aynı derecede şaşırtıcı bir şekilde, ne olacağını görmek için kendi gözbebeklerine birkaç iğne sapladığı zamandan nadiren bahsedilmesi olabilir.
Newton, hareket ve yerçekimi kavramlarında devrim yapmakla uğraşmadığı zamanlarda, günümüzün standartlarına göre biraz tuhaf bir adamdı. Newton, boş zamanının çoğunu, metallerin altına dönüştürülebileceği de dahil olmak üzere yarı büyüsel bir ortaçağ inancı olan simya çalışmasına adamasının yanı sıra, okült ve İncil kıyametine de büyük ilgi duyuyordu.
Hatta, muhtemelen halka açıklanması hiçbir zaman planlanmamış birkaç özel tahmin parçasında, Newton, Protestan İncil anlayışına ve ardından gelen olaylara dayanarak dünyanın sonunu tahmin etmeye çalıştı. Kıyamet ile hiçbir alakası olmayan gerçek matematik hesaplamalarının yanındaki bir mektup kağıdına yazılan bir denemede, Newton görünüşe göre 2060 yılına atıfta bulunuyordu:
- 2300 kehanet günü, Erkek Keçi’nin küçük boynuzunun yükselişinden önce başlamadı.
- O gün Kudüs ve Tapınağın Romalılar tarafından yıkılmasından sonra başlamadı A.[Ö.] 70.
- Zaman, zamanlar ve yarım zaman, Papa’nın liderliğinin başladığı 800 yılından önce başlamadı.
- 7. Gregory’nin hükümdarlığından sonra başlamadılar. 1084
- 1290 gün 842 yılından önce başlamadı.
- Papa 7. Greg’in hükümdarlığından sonra başlamadılar. 1084
- 1290 ve 1335 günleri arasındaki fark yedi haftanın parçalarıdır.
- Bu nedenle 2300 yıl, 2132 yılından önce veya 2370’den sonra bitmez. Zaman, zamanlar ve yarım zaman 2060’tan önce veya [2344] sonra bitmez. 1290 gün, 2090’dan önce veya [2374] sonra [bitmez].
Newton, günlerin sonunda “Gog ve Magog” arasında bir Kıyamet savaşının gerçekleşeceği İncil’deki kıyamet görüşüne inanıyordu. Newton, “Erkek Keçi’nin küçük boynuzunun yükselişinden” söz ettiği, ortalıkta bırakılan notlarının gizli kalmış olmasını istemiş olabilir, ancak 2060 yılında dünyanın sonunun geleceğini değil, bir devrin sonunun geleceğini öngördüğünü belirtmekte fayda olabilir.
Halifax’taki King’s College Üniversitesi’nde bilim ve teknoloji tarihi profesörü olan Stephen D. Snobelen 2003’te “Newton, Mesih’in bu tarih civarında geri döneceğine ve küresel bir barış Krallığı kuracağına ikna olmuştu” diye yazmıştı.
Her ne kadar Newton’un kendisi de böyle bir tahminde bulunmuş olsa da, kıyamet gerçekleşmediğinde dini kehanetlere verdiği zararlar nedeniyle dünyanın sonunu tahmin etme uygulamalarından hoşlanmıyordu: “Bunu, sonun ne zaman olacağını iddia etmek için değil, sonun zamanını sık sık tahmin eden ve bunu yaparak tahminleri sıklıkta başarısız olduğunda kutsal kehanetleri itibarsızlaştıran hayali adamların aceleci varsayımlarına bir son vermek için söylüyorum. Mesih gece hırsız gibi gelir ve Tanrı’nın kendi göğsünde tuttuğu zamanları ve mevsimleri bilmek bize düşmez.”
Kaynak: Chip