X

Ünlü kurgusal dedektif Sherlock Holmes, hafta sonunda “zincirlerinden kurtuluyor”

Bu hafta sonu kutlanacak olan Kamu Malı Günü, kültürel müştereklerimize özellikle kayda değer birkaç yeni eser kazandıracak. Duke Hukuk Fakültesi Kamu Malı Çalışmaları Merkezi tarafından özetlendiği üzere, 2023 yılının başında Sir Arthur Conan Doyle‘un son Sherlock Holmes öykülerinin yanı sıra çığır açan bilim kurgu filmi Metropolis, Virginia Woolf’un To the Lighthouse‘u ve ilk uzun metrajlı “talkie” filmi The Jazz Singer‘ın ABD telif hakları sona erecek.

Kamu malı, genellikle orijinal yazar öldükten çok sonra, hak sahibinin izni olmadan herkesin eserleri yeniden yayınlamasına, remikslemesine veya yeniden yapmasına izin verir. Duke’un özetinde de belirtildiği gibi, kamu malı, arşivcileri, telif hakkı bu yıl kesin olarak sona erecek olan çok sayıda sessiz film (Metropolis dahil) gibi, aksi takdirde kaybolabilecek eserleri korumak ve yeniden dağıtmak için serbest bırakıyor.

Holmes haberi aynı zamanda telif hakları yasasının karaktere nasıl davranması gerektiğine dair bir hukuki tartışmanın da sonunu işaret ediyor. Doyle’un daha önceki eserlerinin birçoğu 2019’dan önce zaten kamu malı olmuştu, ancak yazarın mülkü bunun telif hakkını gevşetmemesi gerektiğini savunuyordu. Bu durum, izinsiz yeni Sherlock Holmes hikayeleri konusunda, Enola Holmes spinoff’u için Netflix‘e karşı şimdi sonuçlanan bir dava da dahil olmak üzere, çok sayıda yasal karışıklığa yol açmıştı. Şimdi bu yeni kararla ise dünyanın en büyük dedektifinin yeni yorumlarını tamamen kamu malı olarak görebileceğiz.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post