X

Uyanıp bir daha uyumayan bebek nasıl uyutulur? Bu sorunun artık bilimsel bir cevabı var!

Neredeyse her yeni ebeveynin en büyük sıkıntısı, gecenin bir yarısı uyanan ve kimsenin tekrar yatmasına izin vermeyen bir bebektir.

Pek çok farklı insan, bebeği tekrar uyutmak için sonsuz miktarda çare ve püf nokta önerir. Ama şimdi araştırmacılar, yeni doğmuş bir bebeği tekrar beşiğine koymanın en iyi yolunu bilimsel olarak bulduklarını söylüyorlar ve bu, hareket etmeyi içeriyor.

Hakemli dergi Current Biology’de yayınlanan bulgular, en iyi yöntemin ağlayan bir bebeği tutmak ve onunla beş dakika yürümek olduğunu öne sürüyor. Bundan sonra araştırmacılar, bebeği yatağa koymadan önce beş ila sekiz dakika oturup tutmayı söylüyorlar. Sonuçlar, yürümenin ardından oturma yönteminin gündüz bile işe yaradığını gösteriyor.

Araştırmacılar, yürüyen anneler tarafından tutulma, oturan anneler tarafından tutulma, beşikte yatma ve sallanma hareketiyle yatma dahil olmak üzere dört senaryoda 21 bebek tepkisini karşılaştırdıktan sonra bu sonucuna ulaştı.

Ekip, annenin yürüyerek taşımasının ardından ağlayan bebeklerin 30 saniye içinde sakinleştiğini ve kalp atışlarının yavaşladığını buldu. Tüm bebeklerin bu egzersiz sırasında ağlamayı bıraktığı ve yarısının uykuya daldığı bildiriliyor. Sallanan bir hareketle yatarken kalp atış hızları da yavaşlıyordu.

Ancak, anneler bebekleri ile yürüdükten sonra, onlarla oturmadan tekrar yatağa koymaya çalıştığında, bebeklerin üçte biri 20 saniye içinde tekrar uyandı. Ayrıca yürürken taşınmadan oturarak tutulan bebeklerin kalp atışları hızlandı ve ağlamaya devam ettiler.

Bunların yanı sıra, bebekler tekrar yatırılmadan önce daha uzun süre uyuduklarında, uykuda kalma olasılıkları daha yüksekti.

Japonya’daki RIKEN Beyin Bilimi Merkezi‘nde araştırmacı ve yardımcı yazar olan Dr. Kumi Kuroda yaptığı açıklamada “Dört çocuklu bir anne olarak bile sonucu görünce çok şaşırdım. Bebeğin yatarken uyanmasının, duruşları ya da hareketlerinin yumuşaklığı gibi yatağa nasıl yatırıldıkları ile ilgili olduğunu düşündüm” dedi ve devam etti: “Fakat bizim deneyimiz bu genel varsayımları desteklemedi.

Yapılan araştırma, Kuroda ve ekibinin daha önce, insanlar da dahil olmak üzere, yavru memelilerde anneleri tarafından taşındıklarında sakinlik hissettiklerinde keşfettiği ulaşım tepkisini destekliyor.

Bu yöntem olumlu sonuçlar verse de bebekleri uyutmanın tek yolu bu değil ve herkes için işe yaramayabileceği bir gerçek. Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin bebeklerini uykuluyken yatırabileceklerini ve uyandıklarında onları tekrar uyutmamalarını söylüyor. Avusturalya’dan Pregnancy, Birth and Baby (Hamilelik, Doğum ve Bebek) de bebekleri tekrar yatağa yatırmanın birçok farklı yolunu öneriyor.

Araştırmacılar, bebeklerin yaklaşık %20-30’unun bilinmeyen bir nedenden ötürü “aşırı derecede ağladığını ve uyku güçlükleri gösterdiğini” ve amaçlarının ebeveynler için acil bir çözüm sağlamak olduğunu söylüyor. Ekip, bu yöntemin uykuyu uzun vadede iyileştirip iyileştiremeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da söylüyor.

Kuroda, “Bilime dayalı fitness eğitimi gibi, bu ilerlemelerle bilime dayalı ebeveynlik yapabiliriz ve umarım bebeklerin uyumasına yardımcı olabilir ve aşırı bebek ağlamasının neden olduğu ebeveyn stresini azaltabiliriz” diyor ve devam ediyor: “Bir bebeğin davranışlarını anlamak için bilime ihtiyacımız var çünkü düşündüğümüzden çok daha karmaşık ve çeşitli.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post