X

Uzay aracı Soyuz’da çıkan sorun, astronotların planını yine bozdu

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Dünya’ya bakan tarafına bağlı olan Soyuz uzay aracı, bir soğutma sıvısı sızıntısına maruz kaldı. Sonuç olarak, NASA’nın söylediğine göre Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin tarafından Çarşamba günü planlanan uzay yürüyüşü iptal edildi.

Uzay yürüyüşünün, ısı yayan bir radyatörü Rassvet modülünden Rusya’nın yakın zamanda kurulan Nauka çok amaçlı laboratuvar modülüne taşımak için saat 18:00 PT’de gerçekleşmesi planlanıyordu, ancak kozmonotlar istasyondan çıkmadan önce MS-22 Soyuz’un görüntüsünde bir parçacık akışı görülebiliyordu. NASA, gemideki astronotların güvende olduğunu ve uzay istasyonunun iyi durumda olduğunu söyledi.

NASA iletişim ekibinden Rob Navias yayın sırasında “Bu geceki uzay yürüyüşü, soğutma maddesi olduğuna inanılan bir sızıntı nedeniyle iptal edildi” dedi.

Uzay aracı, Soyuz MS-22 görevi için hem Prokopyev hem de Petelin’i NASA astronotu Frank Rubio ile birlikte 21 Eylül’de istasyona taşıdı.

Navias, yukarıdaki videoda da rahatlıkla görülebilen pulların “bir sızıntının göstergesi” olduğunu ancak maddenin doğrulanmadığını söyledi. Sızıntı, uzay aracının harici soğutma döngülerinden birindeki basınç düşüşüyle aynı zamanda ortaya çıkmıştı. Moskova’da Roscosmos’taki uzmanlar sızıntıyı değerlendiriyor ve bunun Soyuz uzay aracının bütünlüğüne herhangi bir zarar verip vermediğine dair görüşlerini bildirecek.

Bu, radyatörü hareket ettirmek için yapılan uzay yürüyüşünün ikinci kez iptal edilmesi. İlk planlara göre kozmonotların çalışmalarını 25 Kasım’da gerçekleştirmesi gerekiyordu ancak o yürüyüş öncesinde de, kozmonotların giysilerindeki su soğutma döngülerinde bir sorun ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post