X

Uzay çöplerin artışını engellemek için harekete geçtiler: “5 yıl kuralı” geliyor!

ABD Federal İletişim Komisyonu, düşük Dünya yörüngesindeki uzay çöplüğü hakkında harekete geçmek istiyor. Ars Technica tarafından bildirildiği göre geçtiğimiz Perşembe günü ajans, kabul edildiği takdirde, durağan olmayan ölü uyduların uzayda ne kadar süre kalabileceği konusunda son tarih koyacak bir teklif yayınladı.

Şu anda, 1990’larda yayınlanan isteğe bağlı takip edilen NASA yönergeleri, ölü uyduların 25 yıl içinde yörüngeden çıkarılmasını öneriyor. FCC, yerli uydu operatörlerinin ve ABD pazarına girmek isteyen şirketlerin, çalışmayan uydularını mümkün olan en kısa sürede yörüngeden çıkarmalarını gerektiren beş yıllık bir kuralı kabul etmek istiyor. FCC, teklifinde “Uyduları LEO’da [düşük Dünya yörüngesinde] on yıllar boyunca tutmanın artık sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz” diyor.

Halihazırda uzayda bulunan uydular, FCC’nin yönergelerinden muaf tutulacak. Ayrıca komisyon, düzenlemeyi oylamayı planladığı gün olan 29 Eylül’de başlayan iki yıllık bir kazanılmış hak döneminin olmasını öneriyor. Bu süre, önceden gelecekte fırlatılacak uzay araçları için onay almış kuruluşlara bir imha planı geliştirmek için zaman verecek. FCC, NASA’nın beş yıllık sınırın CubeSat görevlerini etkileyeceği endişesini dile getirilmesinin ardından duruma göre feragat edebileceğini söyledi.

Teklif, düşük Dünya yörüngesindeki uyduların sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artması beklendiği için geliyor. SpaceX, Amazon ve OneWeb gibi şirketlerin katkılarıyla, 2025 yılına kadar 18.000 kadar yeni uydu gezegenin üzerinde yüzüyor olabilir. Bu uydular yalnızca gece gökyüzünü gözlemlemeyi daha zor hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda olası bir çarpışma olasılığı da artacaktır.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post