Şimdi Birleşik Krallık, Başbakan Rishi Sunak ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in “ısmarlama anlaşma” olarak adlandırdığı anlaşma kapsamında Horizon’a ortak ülke olarak yeniden katılmaya hazırlanıyor.
Birleşik Krallık aynı zamanda AB’nin 8 milyar pound tutarındaki Dünya gözlem uydu programı olan Copernicus’un da ortak üyesi olacak. Ancak Euratom nükleer araştırma grubuna yeniden katılamayacak, bunun yerine kendi nükleer füzyon araştırmasına odaklanmayı seçecek. Anlaşmanın şartlarına göre Birleşik Krallık, hem Horizon hem de Copernicus’a katılımı için yılda ortalama 2,6 milyar Euro katkıda bulunacak.
Uzay yarışına şimdi de İngiltere dahil oluyor!
Birleşik Krallık’ta araştırma izolasyonundan korkan bilim insanları rahatladıklarını ifade etti. Biyomedikal araştırmacısı Paul Nurse, Associated Press’e şunları söyledi: “Uzun yıllar boyunca bilim için uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamaktan vazgeçmeyen Birleşik Krallık ve Avrupa genelindeki çok sayıda araştırmacıya teşekkür ederiz.”
Birleşik Krallık, 2020’deki olumlu müzakerelere rağmen Kuzey İrlanda Brexit ticaret anlaşmasıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Horizon’un dışında tutuldu. Şubat 2023’te Birleşik Krallık’a geri dönüş için bir anlaşma yapıldı ancak müzakereler Birleşik Krallık’ın mali taahhüt düzeyi nedeniyle durdu.
Temel ilkelerden biri, Birleşik Krallık’ın yıllarca devamsızlığın bedelini ödemeyeceğiydi ancak Birleşik Krallık’ın muhalefetteki İşçi Partisi de Britanya’nın o dönemde çok şey kaçırdığını kaydetti. İşçi bilimi sözcüsü Peter Kyle, “İki yıldır küresel şirketler araştırma merkezlerini nereye kuracaklarını arıyor ve Britanya dışında başka ülkeleri seçiyor, çünkü biz Horizon’un bir parçası değiliz” dedi. “Bu, ülke olarak bizim için iki yıllık boşa harcanmış bir fırsat.”
Kaynak: Teknolojioku