Uydular ve roketlerin yüksek irtifalardan fırlatılması sadece sürükleme kuvvetini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda fırlatmanın verimliliğini de arttırır. Eğer yükseltici roket havanın çok daha ince olduğu yüksek rakımlara ulaşırsa, bir uyduyu fırlatmak çok daha kolay hale gelir.
SciTech Europa’nın yaptığı bir habere göre Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü'nden bir ekip uyduları yerden fırlatmak yerine buhar dolgulu balonlarla yörüngeye çıkarılıp oradan fırlatılıp fırlatılmayacağını araştırıyor.
Bir balonla uydu fırlatma fikri yeni bir fikir değil. Ancak geçmişteki denemelerde her ikisi de buhardan daha pahalı olan hidrojen ya da helyum gazıyla doldurulmuş balonlar kullanıldı. Özellikle de hidrojenin ne kadar kolay yandığı göz önüne alırsak bu denemelerin oldukça tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.
Bilgisayar simülasyonlarına güvenerek balonlara buhar doldurursak balonlar, taşıdıkları yüke oldukça nazik davranacaklardır. Ayrıca balon iniş yaptıktan sonra tekrar kullanılabilir olacak ve çevreyi büyük ölçüde kirleten roket yakıtı da kullanılmayacak.
Araştırmacılar balonları nasıl kullanacaklar?
Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmanın baş yazarı Pekka Janhunen yazısında balonların kullanımından da bahsetti:
“Balon, yerdeki sıcak buharla doldurulur ve serbest bırakılır. Balon yükseldikçe, su buharının bir kısmı yoğunlaşır. Yoğuşma, soğutmayı yavaşlatan ve kalan buharın gaz halinde kalmasına yardımcı olan gizli ısıyı açığa çıkarır. Yeterince yüksek irtifaya ulaştıktan sonra roket serbest bırakılır, tutuşturulur ve uzaya uçar. Balon buhardan boşaltılır, alçalır ve tekrar kullanılmak üzere toplanabilir. ”
Bu fikri henüz henüz test etmemiş olsalar da, bilgisayar simülasyonları uyduların buhar balonlarından fırlatılmasının mümkün olabileceğini söylüyor.
Kaynak: Webtekno