Etrafımızdaki teknolojik cihazları çok daha efektif ve akıllı yapması beklenen 5G, henüz tam anlamıyla hayatımıza dahil olmuş değil. Yeni nesil iletişim teknolojisinin en büyük kaleleri Çin ve ABD’de bulunuyor. Nitekim iki ülke arasında yaşanan ticaret savaşının Huawei’ye sıçramasının nedenlerinden biri de tam olarak bu.
Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi konumunda olan Çinli şirket, 5G pazarının en önemli oyunlarından biri. Washington hükümetinin yaptırımlarına rağmen 50'den fazla ülkeyle 5G anlaşması imzalayan Huawei, 2020 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyon 5G baz istasyonu üretmeyi hedefliyor.
5G, özellikle yeni ağ standartlarını destekleyen orta segment akıllı telefonların piyasaya çıkmasıyla birlikte, gelecek birkaç yılda kapladığı alanı önemli ölçüde artıracak. Yeni nesil haberleşme sistemindeki standardizasyon sürecinin 2020 yılına kadar sürmesi bekleniyor.
Son dönemde geliştirdiği akıllı telefonlarla adından söz ettirmeyi başaran Çinli teknoloji devi Vivo, dünyanın henüz 5G’yi konuştuğu bugünlerde, 6G için bir patent başvurusunda bulundu. Bir sonraki ağ standardı ile ilgili hiçbir teknik detaya sahip olmayan patent, yalnızca bir logo tasarımından ibaret. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından tescil edilen 6G logosu, bir sonraki ağ standardının süpersonik hızlarını göstermek için dört diyagonal çizgiyle süslenmiş. Oldukça şık göründüğü söylemek, sanıyorum yanlış olmaz.
Vivo'nun AB Fikri Mülkiyet Ofisi'ne yaptığı patent başvurusu:
6G'nin teknik özellikleri hakkında konuşmak için hala çok erken. Zira dünya henüz 5G’ye dahi tam olarak adapte olabilmiş değil. Buna rağmen Vivo, sektörde 6G teknolojisi alanında araştırma ve geliştirme yapan lider firmalardan bir tanesi. Benzer şekilde Huawei de şimdiden 6G’ye gözünü dikmiş durumda.
Yakın zaman önce yaptığı açıklamada 6G teknolojisi üzerinde çalışmaya başladıklarını açıklayan Huawei’in kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, gelecek nesil ağ teknolojisinin 5G’den 100 kat daha hızlı olacağını söylemişti.
Kaynak: Webtekno