Akıllı telefon pazarının güçlü isimlerinden biri olan Xiaomi gelirlerini arttırmaya devam ediyor. Çinli üretici 2020’nin ilk çeyreğinde pazardaki olumsuz tabloya karşın gelirlerini arttırmayı başardı. Xiaomi‘nin gelirleri ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 13.6 oranında artış gösterdi.
Bu artışla birlikte Çinli teknoloji devinin gelirleri 7 milyar dolara ulaştı. Şirketin vergiler sonrası net karı ise 323 milyon dolar oldu. Elbette burada kar oranının gelir oranına göre çok düşük olması gözden kaçmıyor. Bu durumun temel nedeni Xiaomi‘nin telefonlarını düşük kar marjlarıyla satması diyebiliriz.
Dilerseniz Xiaomi Türkiye tarafından konu ile ilgili yapılan basın açıklamasına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Xiaomi paraya para demiyor! Tutabilene aşkolsun!
Xiaomi kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lei Jun, “Sektörün karşı karşıya olduğu çok ciddi zorluklara ve pazardaki gerilemeye rağmen Xiaomi, iş modelindeki esnekliği, sağlamlığı ve rekabetçiliği sayesinde tüm segmentlerde büyüme başarısını yakaladı. 2020’nin ilk çeyreğinde beklenenden 7,5 kat daha fazla ilgi gören ilk ABD doları bazında tahvili başarıyla çıkardık.
Bu yıl uluslararası sermaye piyasasının Xiaomi’yi tanıması açısından büyük önem taşıyan Forbes’un “Global 2000” listesinde yer aldık. Krizlerin, bir şirketin değeri, iş modeli ve büyüme potansiyeli açısından büyük bir sınav olduğuna inanıyoruz. Salgının etkisi azalmaya başlarken, dünyadaki herkesin yenilikçi teknolojilerle daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak için “5G + AIoT” stratejisine odaklanmaya ve yatırımlarımızı daha da güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
2020 Birinci Çeyrek Performans Değerlendirmesi
2020’nin ilk çeyreğinde Xiaomi’nin akıllı telefon segmentindeki geliri yıllık yüzde 12,3 artışla 30,3 milyar RMB oldu. Akıllı telefon satışları ise yıllık yüzde 4,7 artışla 29,2 milyon adede ulaştı.Canalys’e göre, 2020’nin ilk çeyreğinde Xiaomi, akıllı telefon satışlarında dünya genelinde 4’üncü sırada yer aldı ve pazar payı yüzde 11,1’e yükseldi. Bu yükseliş, Xiaomi’yi dünyadaki ilk beş akıllı telefon şirketi arasında yıllık bazda büyümeyi sürdüren iki şirketten biri haline getirdi.
Xiaomi, 2020’nin ilk çeyreğinde mükemmel sonuçlar veren çoklu marka stratejisini uygulamaya devam etti. Mi 10 ve Mi 10 Pro satışları, Şubat 2020’de piyasaya sürülmelerinden sadece iki ay sonra 1 milyon adedi aştı. Redmi markası farklı fiyat noktalarında oldukça rekabetçi ürünler sunmaya devam etti.
Redmi, amiral gemisi K serisi dahilinde Redmi K30 Pro ve Redmi K30 Pro Zoom Edition’ı piyasaya sürdü. Canalys’e göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde dünya genelinde en çok satan ikinci akıllı telefon modeli olan Redmi Note 8 serisinin ardından yurtdışı pazarlarda Redmi Note 9S ve Redmi Note 9 Pro’yu piyasaya sundu.
Premium modellerle desteklenen Xiaomi’nin akıllı telefonların ortalama satış fiyatı (“ASP”), 2020’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,2 oranında arttı. Çin ve yurtdışı pazarlarındaki akıllı telefonların ortalama satış fiyatı ise sırasıyla yüzde 18,7 ve yüzde 13,7 oranında arttı.
2020’nin ilk çeyreğinde Xiaomi‘nin IoT ve yaşam tarzı ürünleri segmentindeki gelirleri 13 milyar RMB oldu. Xiaomi’nin geniş bir yelpazede sunduğu IoT ürünleri ve sağlam ticari temeli sayesinde Xiaomi, salgına rağmen gelirlerinde yıllık bazda yüzde 7,8’lik bir artış kaydetti.
Dünyanın önde gelen tüketici IoT platformu olarak, Xiaomi’nin IoT platformundaki bağlı IoT cihazlarının (akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar hariç) sayısı, 32 Mart 2020 itibarıyla yıllık bazda yüzde 42,6 artarak 252 milyona yükseldi.
Ayrıca, şirketin IoT platformuna (akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bağlı beş veya daha fazla cihaza sahip kullanıcı sayısı ise yıllık bazda yüzde 67,9 artışla 4,6 milyona ulaştı. 2020’nin Mart ayında Yapay Zeka destekli asistanı “小愛同學” yıllık bazda yüzde 54,9 artışla aylık 70,5 milyon kullanıcıya ulaşırken, Mi Home uygulaması ise yıllık bazda yüzde 53,3 artışla aylık 40 milyon kullanıcıya ulaştı.
2020 yılının ilk çeyreğinde salgın nedeniyle dünya genelindeki TV satışlarında yaşanan gerilemeye rağmen, Xiaomi’nin küresel akıllı TV satışları yıllık yüzde 3 oranında artarak 2,7 milyona yükseldi ve akıllı TV işi hem Çin hem de yurtdışı pazarlarda liderliğini korumaya devam etti.
Araştırma şirketi All View Cloud’a (“AVC”) göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde Xiaomi’nin Çin’deki TV satışları üst üste beş çeyrektir birinci sırada yer almaya devam ederken küresel TV satışları ilk beşte yer aldı.
2020 yılının Şubat ayında Xiaomi, WiFi 6 özellikli AIoT yönlendiricisi AX3600’ü tanıttı ve terminallerden yönlendiricilere kadar WiFi 6 teknolojisini destekleyen ilk marka haline geldi. 2020’nin ilk çeyreğinde yönlendirici satışları yıllık bazda yüzde 124 arttı. AVC’ye göre Xiaomi, çevrimiçi yönlendirici satışlarında Çin’de 2’inci sırada yer aldı. Ayrıca, Mi True Kablosuz Kulaklıklar, Mi Band, Mi Elektrikli Scooter ve Mi Robot Vacuum süpürge satışları yıllık bazda sırasıyla yüzde 619,6; yüzde 56,0; yüzde 40,7 ve yüzde 40 oranında artış gösterdi.
Canalys’e göre Xiaomi, elektrikli scooter ve giyilebilir bant satışları bakımından 2019 yılında dünya genelinde 1’inci sırada yer alırken True Wireless Stereo (“TWS”) kulaklık satışlarında 3’üncü sırada yer aldı. iResearch’a göre Xiaomi, ayrıca 2019 yılında dünya genelinde elektrikli scooter satışlarında yine 1’inci sırada yer aldı.
Covid-19 Salgınının Etkileri
Xiaomi, koronavirüsle savaşta büyük bir mücadele örneği gösterdi. Xiaomi, Hubei eyaletindeki salgınla savaşan ilk eyalet şirketlerinden biri oldu ve eyalet genelinde 30’un üzerinde hastaneye kritik tıbbi malzeme bağışladı.
Xiaomi, Çin’deki salgınla mücadelesinin yanı sıra dünya genelindeki olağanüstü durumla başa çıkmak için aktif olarak mücadele etti ve dünya genelinde 30’un üzerinde ülkeye maske, koruyucu giysi ve ventilatör dahil olmak üzere büyük miktarda tıbbi malzeme bağışında bulundu.
Çin’de, salgının etkisi azalmaya başladıkça, Xiaomi’nin ana ürünlerindeki satışlarda önemli iyileşmeler yaşandı. Grup, proaktif olarak üretim kapasitelerini artırmalarına yardımcı olmak üzere tedarik zinciri alanındaki iş ortaklarıyla birlikte çalıştı. Çin’deki üretimi büyük oranda yeniden başladı ve akıllı telefon arzına hızlı bir şekilde geri döndü. Nisan ayından bu yana Çin’deki akıllı telefon satışları yavaş yavaş salgın öncesi seviyeye döndü ve akıllı TV satışları da büyük ölçüde normale döndü.
Kaynak: Teknolojioku