Ülkemizde ve birçok bölgede satılan Xiaomi telefonlarında dikkatinizi çeken ilk şey, firmanın kendi arayüzü uygulamaları yerine gelen Google Telefon, Rehber ve Mesajlardır diyebiliriz. Bazı yasalar gereği kendi uygulamalarını kullanamayan Çinli şirket bu durumdan en sonunda kurtulabilir. İşte detaylar.
MIUI’nin resmi uygulamaları Google uygulamaları yerine geliyor
Diğer birçok üreticide olduğu gibi, Xiaomi’nin MIUI rom’ları bazı bölgelere ayrılıyor.(Çin, Global, Hindistan, AEA, Rusya, Türkiye, vb.) ROM’lar her ülkenin kendi Mobil Uygulamalar Dağıtım Sözleşmesine göre belirli koşulları içermek zorunda. Örneğin yasalar gereği ülkemizde Xiaomi telefonlarında olması gereken resmi uygulamalar (Telefon, Çevirici, Mesajlar ve Rehber gibi) bulunmuyor.
Bu nedenle Google bazı ülkelerde kendi uygulamalarını zorunlu kılıyor. Ancak Google, Hindistan hükümeti tarafından yayınlanan IMADA sözleşmesi uyarınca artık değişiklik yapmak zorunda kalacak.
MIUI Hindistan ROM’u köklü bir değişmeden geçmek zorunda kalacak. Hindistan yasalarındaki önemli değişiklikle beraber Hindistan’daki tüm telefonlar artık Google’ın zorunlu kıldığı uygulamalardan kurtulmuş oluyor. Hindistan, Mobil Uygulamalar Dağıtım Sözleşmesi (MADA) sözleşmesinde önemli bir düzenleme yaptı. Buna göre, Hindistan bölgesi için Google Mobil Hizmetlerinde (GMS) zorunlu bloatware uygulamalarının sayısı büyük ölçüde azaltılacak.
Xiaomi telefonlarında zorunlu gelen Google uygulamaları (Arama, Chrome, Gmail, Fotoğraflar vb.) yasada yapılan değişiklik nedeniyle Google Play Store’a ve Google API’lerini kullanan uygulamalara bağımlılığını azaltıyor. Yani bu doğrultuda MIUI Hindistan, tıpkı Tayvan ve Endonezya romları gibi artık daha az Google uygulaması içerecek.
Ayrıca yeni değişiklikle beraber ana ekranda gelen Google arama çubuğu, Google klasörü veya Play Store simgesi artık kullanıcının isteğine bağlı olarak Kurulum Sihirbazı ekranında seçilebilir hale geliyor. Kullanıcı istemez ise Google’ın bu uygulamalarını varsayılan yapmaktan vazgeçebiliyor.
Google bu değişikliği Hindistan bölgesindeki tüm şirketlere uygulamak zorunda. Değişiklikle beraber MIUI Telefon ve MIUI Mesajlar gibi uygulamaları önümüzde ki günlerde Xiaomi’nin MIUI Hindistan ROM’unda varsayılan olarak görebiliriz. Aynısı diğer markalar için de geçerli olan bu yasa 2023’ün 2. çeyreğinde devreye girmesi bekleniyor.
Ülkemiz için bu adımın olmasını ister miydiniz? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Kaynak: Teknolojioku