Dünya Kupası’nı kimin kazanacağına dair hemen her futbol severin bir tahmini vardır. Peki ama yapay zekanın da bu konuda söyleyeceği bir şeyler olamaz mı? Alan Turing Enstitüsü’nden bir yapay zeka modeli, bu yılki Dünya Kupası’nın sonucunu tahmin etti.
Ekibin, bu tahmine ulaşmak için verilere ihtiyacı vardı ve neyse ki, futbol için bu konuda pek bir sıkıntı yok. Araştırmacılar, GitHub kullanıcısı martj42‘nin 1872’den beri her uluslararası maçın sonuçlarını ve istatistiklerini gösteren derlenmiş veri setini kullandı.
Alan Turing Enstitüsü ekibi bir basın açıklamasında “Modelimizin 2014 ve 2018 Dünya Kupalarının sonuçlarını tahmin etmedeki başarısını test ettikten sonra, 2002 Dünya Kupasından itibaren tüm uluslararası sonuçları kullanmaya karar verdik” dedi ve devam etti: “Eğitim verilerimizde en çok Dünya Kupası maçlarına ağırlık veriyoruz ve ardından ağırlığı kıtasal turnuvalara, elemelere ve dostluk maçlarına düşürüyoruz. Son maçlara daha fazla ağırlık veriyoruz. Takım performansının güncel bir tahminini sağlamak için resmi FIFA sıralamalarını da modelimize aktarıyoruz.”
Uluslararası olmayan oyunlar için kullanılan daha eski bir modele dayanan algoritma, daha sonra her maç için en olası skoru tahmin etmek için Bayes istatistiklerini kullandı. Ekip, bu dünya kupalarına ilişkin verileri hariç tutarak, kazananların bilindiği ve daha önce oynanmış bir dünya kupasını (örneğin 2018) tahmin etmesini isteyerek modellerinin tahmin yeteneklerini test edebiliyordu. Yöntemi 100.000 simülasyonda bu dünya kupasının tüm fikstürlerine uygulayarak, bu yılki dünya kupasının en olası kazananlarını buldular.
Ekip, “Brezilya, yaklaşık %25 kazanma şansıyla en büyük favori” diye yazıyor ve ekliyor: “Belçika ve Arjantin de yüksek puan alıyor.”
Analiz, Brezilya’yı Dünya Kupası’nı kazanması en muhtemel ülke olarak görüyor. Favori sıralamasında Belçika ikinci, Arjantin üçüncü, Fransa dördüncü ve İngiltere beşinci sırada yer alıyor. Onların ardından İspanya, Hollanda, Danimarka, Portekiz ve Hırvatistan geliyor.
Ekip, modellerine ekleyemedikleri hava durumu, saat dilimlerine uyum ve bireysel oyuncuların olağanüstü performansları gibi başka faktörlerin de olduğunu vurguluyor.
Kaynak: Chip