X

Yapay Zeka Protein Modellerini Tekrar Keşfetti

Günümüzde artık neredeyse her alanda yapay zeka kullanılıyor. Yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan biri olarak da sağlık ve biyoteknolojiler öne çıkıyor. Protein yapıları üzerinde çalışmak için geliştirilen bir yapay zeka ise makinelerin ne kadar önemli olabileceğini ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıl faaliyete alınan bir yapay zeka, bugüne kadar bilim insanlarının keşfettiği neredeyse her bir protein yapısının 3 boyutlu modelini başarılı şekilde tahmin etmeyi başardı. Bu yapay zeka temel protein mantığını öğrenmesine rağmen modelleri öğrenmemişti.

200 milyon protein

Biyoloji bilimi içerisinde protein sınıfına giren binlerce, milyonlarca yapı var. Bilim insanları da bu yapıları ortaya çıkarmak için çalışmalarına devam ediyor. Google’ın DeepMind adlı yan kuruluşu tarafıdan geliştirilen AlphaFold, proteinlerin 3 boyutlu modellerini tahminleyip kamuya açık olarak paylaşıyor.

Açıklamalara göre bilim insanlarının geçmişte bir proteinin yapısını tahminlemesi en iyi ihtimalle ayları, sıklıkla da yılları alıyordu. Şimdi ise yapay zeka sayesinde saniyeler içerisinde bir protein yapısını tahmin etmek mümkün oluyor. Bilim insanlarına göre bu yapay zeka sayesinde daha fazla biyolojik bilmeceyi çözmek, daha fazla tıbbi ilerleme sağlamak mümkün olacak.

Aminoasit zincirlerinin bağlanma şekilleri üzerinden tahmnilemeler yapan yapay zekanın ortaya koyacağı yeni modeller, bilim insanlarına proteinlerin nasıl çalıştığını anlama konusunda da yardımcı olacak. Şu anda bazı hastalıklara karşı kullanılan bu proteinlerin gelecekte plastik kirliliği ile mücadelede de yer alabilmesi ve moleküler biyolojide önemli rol oynaması bekleniyor.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post