Bilim insanları güneş sistemimizden yaklaşık 285 ışık yılı uzaklıkta Jüpiter benzeri bir “yasak gezegen” keşfettiler. Yeni keşfedilen gaz devi, NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) aracını kullanan astronomlar tarafından ortaya çıkarıldı ve TOI 5205b olarak adlandırıldı.
Bu gezegene “yasak gezegen” denmesinin nedeni, pek çok bilim insanının kafasını kurcalamasına ve cevaplar aramasına yol açmış olması. Çünkü kabaca Jüpiter ile aynı büyüklükte olan gaz devi, yıldızının yörüngesinde üç günden daha kısa bir sürede dönüyor.
Gezegen, mevcut gezegen oluşumu modellerimize uymuyor. Mevcut modellerimize göre, TOI 5205b gibi bir gezegen, yörüngesinde döndüğü gibi düşük kütleli bir yıldızın etrafında oluşamamalı. Bunun yerine, çok daha yüksek kütleli yıldızlara ihtiyaç duymalı. Ancak, var olduğu görüldüğüne göre, gezegen modellerimiz güncellenmeli.
Yeni keşifler evrenimiz ve onun çeşitli parçalarının nasıl oluştuğu hakkında bildiğimizi sandığımız her şeyi ilk kez değiştirmiyor. James Webb uzay teleskobu tarafından yapılan yeni keşifler, bilim insanlarının yıllardır inandıkları şeylere meydan okumaya devam ediyor. Dolayısıyla, bu yasak gezegenin keşfi hiç de inanılmaz değil.
Kaynak: Teknolojioku