Uzun yıllardan beri yaz tatili Haziran ayının ortalarında başlayıp, Eylül ayının ortalarında sona eriyor. Öğretmenler ise Temmuz ayının başında tatile çıkarken, Eylül ayının başında mesaiye başlıyorlar. Bu durum sadece Türkiye özelinde böyle değil. Kuzey yarım küredeki ülkeler, genel anlamda yaz aylarına benzer dilimlerde girdikleri için, yaz tatili süreleri ve dönemleri de aynı oluyor.
Lakin son yıllarda küresel ısınmanın da artmasıyla birlikte, ayların sıcaklık ortalamalarında önemli değişiklikler yaşandı. Örneğin geçmişte Eylül ayı Haziran ayından çok daha soğuk iken, son birkaç yılda Haziran’a kıyasla 3 – 4 derece daha sıcak olmaya başladı.
Bu durum Türkiye’de önemli bir fark gibi görülmeyebilir. Lakin yaz aylarında maksimum 18 – 19 dereceleri gören ülkeler için kritik eşikler.
Yaz tatilinin süresi değişti! Okul Temmuz’da kapanacak!
Bu sebepten ötürü bazı Avrupa ülkeleri yaz tatilinin başlangıcını Temmuz’a kaydırma kararı aldılar. Okulların açılışını ise Eylül’den Ekim’e kaydırdılar. Yani Eylül ayı tamamen tatile dahil edildi. Aynı şekilde Haziran ayı da Eğitim – Öğretim dönemine katılmış oldu. Temelde baktığımız zaman süre bazında 1 – 2 günlük bir değişiklik oldu. Fakat dönemsel baktığımızda iş biraz daha değişiyor.
Türkiye ise henüz bu konuda bir adım atmış değil. Lakin ülkemizde de Eylül değerleri, Haziran değerlerinin ciddi anlamda üzerine çıkmaya başladı. Örneğin 2020 yılında Eylül ayının sıcaklık ortalaması, Haziran ayının sıcaklık ortalamasından 2.2 derece daha fazlaydı. 2021 ve 2022’de bu değer biraz daha yükseldi.
Sizce Türkiye’de de Haziran ayı eğitim dönemine dahil edilip, Eylül ayı tamamen tatil olsa daha iyi olmaz mıydı? Yorum sizlerin.
Kaynak: Teknolojioku