X

Yedi Renkli Dünya Jeoparkı: Bu doğa harikasının Dünya üzerinde bir eşi daha yok

Güney Mauritius’ta, Chamarel köyünde bulunan Yedi Renkli Dünya Jeoparkı, yaklaşık 7 milyon yıllık, türünün tek örneği bir jeolojik harikaya ev sahipliği yapıyor. Yedi Renkli Dünya’nın kum tepeleri, yedi farklı rengin çarpıcı görüntüsü nedeniyle bu şekilde adlandırılıyor.

Volkanik aktivitenin bir sonucu olarak oluştuğu düşünülen höyüklerdeki yoğun renk gösterimleri, kırmızı, kahverengi ve sarının daha tipik toprak tonlarından canlı ve beklenmedik mor, yeşil, mavi ve mor tonlarına kadar değişiyor.

Bilim insanları jeoparkta gerçekleşen süreçten ve toprağın görüntüsünün neden bu kadar canlı olduğundan tam olarak emin olmasalar da, kum tepelerinin kil oluşturan bazalt ayrışmasının bir sonucu olarak oluştuğuna inanılıyor. Mineralli sular kilin kimyasal olarak parçalanmasına neden olurken, sırasıyla kırmızı ve mavi tonlarla sonuçlanan demir ve alüminyum açısından zengin ferralitik toprak oluşuyor.

Farklı renk tonları nasıl oluştu?

Farklı renk tonlarının, erimiş kayanın farklı sıcaklıklarda soğumasının bir sonucu olduğu ve kırmızı ve mavi tonlar arasında farklı gradyanlara neden olduğu düşünülüyor. Tepelerin daha fazla aşınması, yoğun yağışla oyulmuş benzersiz tümsekler ve vadiler yaratarak, bu özelliğe belirgin bir görünüm kazandırıyor.

Çin’in Gökkuşağı Dağı’ndan Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki Büyük Prizmatik Pınar’a kadar dünyanın dört bir yanında gökkuşağı renkli birkaç farklı jeolojik harika daha bulunuyor. Ayrıca renkli kum bulabileceğiniz tek yer de burası değil. Namibya tuhaf mavi kumlara sahipken, Alaska mücevher benzeri kumlarıyla ünlüdür. Ancak, yedi farklı tür ve renkte kumun yan yana yer aldığı bilinen tek yer burası.

Kum tepelerinde bulunan renkli kumların birçok büyüleyici özelliğinden biri, her bir farklı rengi alıp birbirine karıştırırsanız, sonunda tekrar ayrılarak ve kendi gruplarına yerleşmeleri. Yine de bu noktada, turistlerin kumlara dokunmasının kesinlikle yasak olduğunu ve ziyaretçilerin bu özelliği saygın bir mesafeden hayranlıkla izlemelerini sağlayan özel bir görüntüleme platformu bulunduğunu belirtmekte fayda var.

İlginç bir şekilde, Mauritius’un sürekli yaşanan şiddetli yağışlarına rağmen, bu kum tepeleri kayda değer bir hızla aşınıyor gibi görünmüyor. 1960’lardan beri popüler bir turizm merkezi olan 8,5 hektarlık jeopark, yakın zamanda cazibesini kaybedecek gibi görünmüyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post