X

Yeni Yıl kararlarınızı tutturmak için bilime dayalı 5 strateji

Yeni yıl ile birlikte pek çok insan yeni hedefler belirler. Örneğin sigarayı bırakmak, egzersize başlamak, kendini geliştirmek için yeni beceriler edinmek, eski hataları terk etmek gibi… Yılbaşı, doğum günü, hatta haftanın ilk pazartesi günü yeni kararları uygulamanın ekstra bir motivasyon sağladığı düşünülür. Wilkman’ın bu konuda araştırmaların da onayladığı şekilde önerdiği 5 strateji şöyle:

1. Planınızı detaylandırın

Araştırmalar planınıza ne zaman, nerede gibi ipuçları eklemenin faydalı olduğunu söylüyor. Örneğin yeni Yıl kararınız her hafta beş gün meditasyon yapmaksa, “Hafta içi meditasyon yapacağım” gibi bir plan çok belirsiz olacaktır. Ancak “Hafta içi öğle yemeği molamda ofiste meditasyon yapacağım” gibi belirli bir plan daha yararlı olur. Kararınızı ne zaman ve nerede uygulayacağınızı planlamak, uygun olduğunda hafızanızı harekete geçirir. Ayrıntılı planlama, engelleri öngörmenize ve bunlardan kaçınmanıza da yardımcı olabilir.

2. Bir ceza maddesi düşünün

Wilkman’a göre kulağa hoş gelmese de bir ceza maddesi koymak da ekstra motivasyon sağlayabilir. Ona göre bunu yapmanın kolay bir yolu, birkaç kişiye hedefinizden bahsetmektir. Böylece hedefinizi başkalarının da bildiğini bilecekseniz.

Makalede örnek verilen bir araştırmaya göre kendi kendine nakit cezalar vermek de yararlı olabilir. Bunun işe yaramasının mantığı basittir. Teşvikler kararlarımızı değiştirir ve cezalar ödüllerden bile daha motive edicidir.

3. Eğlenceli hale getirin

Hedeflerimize ulaşma söz konusu olduğunda çoğumuz verimlilik için çabalarız. Ancak araştırmalar, sadece verimliliğe odaklanmanın sizi isteksiz hale getirebileceğini, çünkü denklemin daha da önemli bir bölümünü ihmal edeceğinizi göstermiştir: Hedef peşinde koşma eyleminden zevk alıp almadığınız.

Zor bir antrenmana başlamak, ilerlemeyi hızlı bir şekilde görmenin bir yolu gibi görünebilir, ancak araştırmalar, bir eğlence unsurunu dahil etmenin, buna bağlı kalmanıza yardımcı olacağını gösteriyor.

Milkman, “Egzersiz yapmak veya ders çalışmak eğlenceli değilse, devam etme olasılığınız düşüktür. Ancak egzersizlerinizden veya çalışma seanslarınızdan zevk alıyorsanız, araştırmalar daha uzun süre devam edeceğinizi bulmuştur. Örneğin sadece çalışma seanslarında mocha latte içmenize izin verin, böylece sizi kütüphaneye götürecek ekstra bir motivasyon kaynağı olsun” diyor.

4. Acil durumlara izin verin

Yeni Yıl kararınızdan biraz saparsanız, içgüdünüz kendinizi başarısız ilan etmek ve havlu atmak olabilir. Ancak bu durumlardan kaçma yolu var. Milkman’ göre havlu atmak yerine acil durum ilan etme yeteneği yani telafi planı yapmak sizi hedefinizi bırakmaktan alıkoyar.

5. Arkadaşlarınızdan biraz yardım alın

Yüksek başarı gösteren kişilerle vakit geçirmek kendi performansınızı artırabilir. Yeni Yıl kararınız konusunda, bu hedefe ulaşmış ve nasıl yapılabileceğini gösteren biriyle vakit geçirmek akıllıca olur. Ortak hedeflere sahip arkadaşlara koçluk yapmanın da başarı oranınızı artırabileceğine dair kanıtlar var. Başka birine nasıl başarılacağına dair ipuçları vermek zorunda kaldığınızda, kendinize olan güveninizi artar.

6. Yılbaşı şart değil

Milkman, “Diyelim ki siz bu makaleyi okurken yılbaşı geçti ve şimdiden başarısız olduğunuzu hissediyorsunuz. Bilim olmadığınızı söylüyor. Gelecek Pazartesi, gelecek ay veya doğum gününüzde, seçtiğiniz herhangi bir yeni başlangıçla baştan başlayabilirsiniz” diyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post