Uçarken çıkardıkları sesle çoğumuzun sinirine dokunan sinekleri tavanda baş aşağı konumda dururken görmüşsünüzdür. Peki hiç bu canlıların tavana ters bir şekilde nasıl konduklarını merak ettiniz mi? Günümüzde çıkan modern drone'lar bile bir sineğin iniş kabiliyetiyle baş edemiyor. Fakat yeni yapılan bir çalışmadan elde edilen sonuçlar gelecekte çıkacak drone'lara da yansıyabilir.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde makine mühendisi olan Bo Cheng, böcek hareketlerini taklit eden makineler geliştirmek üzere çalışmalarını yürütüyor. Cheng, 50 yıldır bilimin net bir şekilde çözemediği olayı çözmeyi başardı ve sineklerin baş aşağı nasıl iniş yaptığını belgeledi. Aslında çözülen olayı düşündüğümüzde ‘Geçmişte neden çözülememiş?’ desek de Cheng bunun sebebini de verdi. Mühendisin açıklamasına göre sebep, sineklerin iniş sırasında aşırı hızlı şekilde hareket etmesiydi.
Cheng ve ekibi, mükemmel manevralarıyla bilinen 20’den fazla kurt sineğinin inişini yüksek hızlı kamera yardımıyla çekti. Sineklerin yaptığı inişler birbirinden farklıydı. Bazıları zemine önce ön ayaklarını koyarken diğerleri kendi etrafında dönerek iniyordu. 18 tane inişi videoya alan ekip, sineklerin iniş yapmak için görsel ipuçlarına bağlı olduklarını keşfetti. Örneğin tavana yaklaştığını gören bir sinek bir şey yapmak için 50 milisaniye içinde nasıl dönüş yapıp ineceğine karar vermeliydi. Aşağıda gördüğünüz videoda zamanlarının ne kadar kısıtlı olduğunu görebilirsiniz:
Sineklerin iniş yaparken hata yaptıklarını çıplak gözle çok az görürüz. Cheng ve ekibinin yürüttüğü çalışma aynı zamanda 15 hatalı inişi de gösteriyor. Fakat Ohio’daki Case Western Reserve Üniversitesi’nde bir biyolojist olan Jessica Fox, sineklerin deney ortamı tarafından etkilendiğini söylüyor. Fox’un söylediklerine göre sinekler, titreşim sonucu hareket eden zeminden kalkış yapmaya zorlanıyorlar ve bulundukları alan çok küçük. Fox’a göre eğer sinekler daha büyük bir yerde olsaydı iniş için çok daha kolay bir yer seçerdi.
Kaynak: Webtekno