1920’de ülkemizde bağımlılıkların kontrollü bir şekilde giderilmesi, vatandaşların bu yönde bilinçlendirilmesi için kurulan Yeşilay, günümüzde bu konuda ülkemizin en aktif kurumlarından. Yeşilay’ın özellikle en yaygın bağımlılık türleri olan alkol, sigara ve uyuşturucuya karşı açtığı savaşı, Türkiye’de yaşayan her vatandaş, küçük yaşlarından itibaren biliyor, görüyor, destek veriyor.
Ancak “bağımlılık” söz konusu olduğunda Yeşilay’ın faaliyet alanları aslında daha da genişliyor. Günümüzde sigara ya da uyuşturucu kadar tehlike yaratan teknoloji ve oyun bağımlılığına karşı da kurum çalışmalar yürütüyor. Buraya kadar her şey gayet olağan. Nitekim kurumun 8 Eylül’de yaptığı espor konulu paylaşımında espor, teknoloji ve kumar bağımlılığı ile ilişkili bir alan olarak tanımlandı.
“Sporun EEEE’si olur mu?”
Yeşilay, yukarıdaki paylaşımına ek olarak “Çok uzun saatler bilgisayar başında kalınması sonucu obezite ve kas iskelet sistem bozuklukları riskini artırıyor. Akademik başarısızlıklara sebep oluyor. Dijitali değil, yaşamayı hayatınızın merkezine alın. Teknoloji bağımlılığının karşısında durun.” açıklamasında bulundu.
Twitter’da Yeşilay’ın yapmış olduğu paylaşıma ilişkin çok sayıda eleştiri dile getirildi. Pek çok kullanıcı, esporun bağımlılıklar ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi, aktif şekilde fiziksel sporlarda yapan esporcular hatırlatıldı. Yeşilay’ın paylaşmış olduğu görselde yer alan “obezite sahibi birey” genellemesi, sosyal medyada pek de hoş karşılanmadı.
Diğer taraftan espor, 1896’dan bu yana düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda yer almak üzere:
2024 yılında Paris’te düzenlenmesi beklenen Olimpiyat Oyunları’nda atletizm, basketbol, futbol, cimnastik, halter, güreş ve daha onlarca dal arasında espor da yer alabilir. Esporun olimpiyatlara eklenmesi için başta Alibaba gibi şirketler olmak üzere, spor uzmanları da görüş birliğine varmak üzere.
Yeşilay’ın paylaşımına yönelik Twitter kullanıcıları neler söyledi?
Sizler de görüşlerinizi yorumlar bölümünde dile getirebilirsiniz.
Kaynak: Webtekno