Kuzey Guatemala’da birbiriyle bağlantılı 964 yerleşim yerinden oluşan, daha önce tanımlanamayan bir Maya uygarlığı keşfedildi.
MÖ 1000’den MS 150’ye kadar süren Klasik Öncesi Maya dönemine ait olduğu belirlenen dağınık kazı alanları, yaklaşık 1.685 kilometre karelik bir alanı kaplıyor ve 177 kilometre uzunluğundaki antik yollarla birbirine bağlanıyor.
Araştırmacılar, gizli özellikleri ve yapıları ortaya çıkarmak için lazer sinyallerini yüzeylerden yansıtan bir algılama sistemi olan LiDAR’ı kullanarak yerleşim ağını tespit etti. Ekip, Guatemala’nın Mirador-Calakmul Karst Havzası (MCKB) üzerinde uçarken, kalın orman örtüsünün derinliklerine bakmak ve altında gizlenen antik yapıları ortaya çıkarmak amacıyla LiDAR teknolojisini kullandı.
Yeni yayınlanan bir çalışmada belirtilene göre “LiDAR incelemesi, MCKB’de yoğunlaşan Maya sitelerinin olağanüstü bir yoğunluğunu ve dağılımını ortaya çıkardı ve bunların çoğu doğrudan veya dolaylı olarak geniş bir geçit ağıyla birbirlerine bağlanıyor.” MCKB’nin içerisinde toplam 775 alan bulundu ve bunların 189’u çevredeki karstik sırtta yer alıyordu.
Bu 964 alanın tamamı, tek bir birleşik medeniyetin parçalarını oluşturuyor gibi görünen 417 şehir, kasaba ve köyden oluşuyor. Yazarlar, “Belirli bir coğrafi bölge içindeki mimari formlar ve desenler, seramikler, heykel sanatı, mimari düzenler ve birleştirici geçit inşaatlarının tutarlılığı, bina sakinleri arasında merkezi bir siyasi, sosyal ve ekonomik organik dayanışmaya işaret ediyor” diye açıklıyor.
Arkeologlar, daha önce Maya imparatorluğunun bu bölgesinin seyrek nüfuslu olduğunu varsayıyordu, ancak yeni keşfedilen alanların karmaşıklığı durumun böyle olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar, “MCKB boyunca uzanan Orta ve Geç Preklasik dönemlere ait olduğu belirlenen devasa platformların, sarayların, barajların, geçitlerin ve piramitlerin inşasındaki emeğin büyüklüğü, binlerce işçiyi örgütleme gücüne işaret ediyor” diyor.
Maya’nın Taçlandıran Başarılarından Biri
Araştırmacılar, bölgede mevcut olan birçok şaşırtıcı mimari eserin arasında yer alan etkileyici geçit ağını antik Maya’nın “taçlandıran başarılarından biri” olarak ayırıyorlar. Ekip, farklı yerleşim yerlerini birbirine bağlayan 133,22 kilometre yol ve ayrıca 38,23 kilometre alan içi geçit olduğunu belirledi. Bu ulaşım ağının varlığının, toplu iş çabalarını kolaylaştırırken, insanların diğer yerleşim yerlerini kolayca ziyaret etmelerini sağlayacağını belirtiyorlar.
Bazı alanlarda büyük platformların ve piramitlerin de bulunduğu belirlendi. Bu yapıların siyasi merkezler olarak hizmet etmiş olabilecekleri düşünülürken, sistem geneline dağılmış toplam 30 top sahası da bulundu.
Ayrıca, MCKB’nin yıl boyunca akan nehirleri veya gölleri olmadığından dolayı, bu kadar büyük bir nüfusun varlığının kapsamlı su toplama projeleri gerektirdiği de belirtiliyor. Araştırmacılar, 195 yapay rezervuarın yanı sıra bölgede su taşımak için olduğu düşünülen bir kanal ağı tespit edildiğini söylüyor.
Kaynak: Chip