X

YouTube Önerilerinin Ne Kadar İsabetli Olduğu Ortaya Çıktı

Zaman zaman YouTube’un ilgi alanlarınızın dışında kalan videoları sizlere önerdiğine tanık olmuşsunuzdur. Hatta bu videoların bazılarının yorumlarına göz gezdirdiğinizde sizinle aynı durumda olan başka insanları görebilirsiniz. Bu videolar çoğunlukla izlenip geçilen şeyler olarak karşımıza çıksa da bazılarının izledikten sonra pişman ettiği de oluyor. Tam da bu noktada Mozilla, izledikten sonra pişman eden bu videoların geri bildirilmesini kapsayan bir çalışma yürüttü.

Yaptığı çalışmada Mozilla, gönüllü katılımcılardan dönüşler aldı. Buna ek olarak bu çalışmaya sadece bilgisayar üzerinden YouTube kullanan kişiler katıldı. Yani mobil gibi farklı platformlardan birçok kullanıcı, çalışmaya katılmadı. Çalışmanın sonuçlarına baktığımızda, izledikten sonra pişman eden şeklinde tabir ettiğimiz videoların yüzde 71’inin YouTube tarafından önerildiği ortaya çıktı. İşte detaylar:

YouTube kurallarını ihlal eden videolar, önerilenlerde gösteriliyor:

Yapılan çalışma, 2020 yılının temmuz ayında başladı ve 2021 yılının mayıs ayına kadar devam etti. Bu süreçte gönüllü katılımcılardan toplamda 3362 geri dönüş alındı. Geri dönüşleri sağlamak için Chrome ve Firefox için geliştirilen RegretsReporter adlı bir tarayıcı uzantısı kullanıldı. Bu kişilerin şikâyet ettiği videoların yüzde 71’ini, YouTube algoritması üzerinden önerilen videoların oluşturduğu ortaya çıktı.

Şikâyet edilen ‘önerilen’ videoların yüzde 9’u, çalışma sonrasında YouTube’dan kaldırıldı. Videoların kaldırılmasının birden fazla sebebi olsa da çalışma, bu videoların YouTube kurallarını ihlal ettiğini doğruladı. Burada dikkat etmemiz gereken nokta şu: YouTube, kurallarını ihlal eden bu videoları kaldırmadan önce kullanıcılarına önermişti.

Son olarak bildirilen video oranlarının, Almanya, Fransa ve Brezilya gibi İngilizcenin ana dil olmadığı yerlerde yaklaşık yüzde 60 oranında daha yoğun olduğunu söyleyelim.

Mozilla, kullanıcıların verilerini kontrol etmesini, eğer belli bir konuyla ilgili içerik görmek istemiyorlarsa arama geçmişlerinden onu temizlemelerini öneriyor. Ayrıca Mozilla, kullanıcı verilerinin öneri algoritmasında nasıl işlendiği konusunda YouTube’u daha şeffaf olmaya davet ediyor. YouTube, sistemlerini test edecek daha fazla araştırmaya hazır olduğunu söylüyor.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post