YouTube hızla yapay zeka (AI) tarafından üretilen müziğin yuvası haline geliyor ve platform, teknolojinin hayranları ile telif haklarını korumaya istekli plak şirketleri arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Şirket ve Universal Music Group (UMG) gibi ortaklar, yapay zeka müziği için yeni bir dizi ilke açıkladı. Teorik olarak bu yaklaşım, sanatçılara para ödenirken yapay zeka teknolojilerinin yayılmasını teşvik ediyor.
YouTube, öncelikle “Yapay zekanın artık aramızda olduğunu” ve “sorumlu” bir stratejiye sahip olması gerektiğini savunuyor. Buna göre şirketin stratejisini etkileyecek bir Müzik Yapay Zeka Kuluçka Merkezi oluşturuyor. UMG ve temsil ettiği sanatçılar (Rosanne Cash, Yo Gotti ve Frank Sinatra gibi büyük isimler dahil olmak üzere) YouTube’un yapay zeka deneylerinden bilgi toplanmasına yardımcı olacak.
Ayrıca YouTube, AI müziğinin telif hakkı ihlallerine karşı “uygun korumaları” içermesi gerektiğini ve katılmak isteyen ortaklara “fırsatlar” sunması gerektiğini de belirtiyor. Video devi bunun neleri gerektireceğini ayrıntılı olarak açıklamasa da, hak sahiplerinin materyallerini işaretlemesine yardımcı olan Content ID sistemini temel alacağını söylüyor. Bunların yanı sıra YouTube, içerik politikalarını ve güvenlik yapısını yapay zekaya uyum sağlayacak şekilde ölçeklendireceğini de iddia ediyor. Firma şu anda telif hakkı istismarını, yanlış bilgileri ve diğer ihlalleri tespit edecek sistemlere sahip ancak bu yöntemlere daha fazla kaynak ayırmayı planlıyor.
İlkeler şu anda tam olarak net değil ve YouTube’un tutumunu çok fazla değiştirmeyecek gibi gözüküyor. Ancak önümüzdeki aylarda politikalar, belirli teknolojiler ve içerik oluşturuculara yönelik para kazanma da dahil olmak üzere daha fazla ayrıntı açıklanacak.
Üretken yapay zeka, izinsiz işbirlikleri ve birleştirmeler (Drake ve Frank Sinatra gibi UMG sanatçılarının eserleri dahil) açısından giderek daha popüler hale geliyor, ancak aynı zamanda meşru kullanım alanları da buluyor. The Beatles’ın hayatta kalan üyeleri, John Lennon’ın bir kaydından son bir şarkı oluşturmak için yapay zekayı kullanıyor, elektronik sanatçısı Holly Herndon ise yapay zeka sesi kullanarak Dolly Parton’ı yorumluyor. UMG de yapay zeka yapımı ses manzaralarını araştırıyor. YouTube’un ilkeleri, bir yandan yasal yapımlardan kar elde etmesine, bir yandan da eserlerinin çalınmasından endişe duyan sanatçıların ve plak şirketlerinin açacağı davalardan kaçınmasına yardımcı olabilir.
Kaynak: Chip