Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin muhtemelen hemen aklımıza gelmeyen ilginç bir sonucunu ortaya çıkardı. ABD, Georgia’daki hastaneye yatış raporlarını inceleyen ekip, ortalama günlük sıcaklıktaki artışla ilişkili olarak yılanlar nedeniyle zehirlenme vakalarında artış olduğuna dair kanıtlar buldu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ – WHO) dünya çapında yaklaşık 5 milyon yılan ısırığı bildirmesiyle, bunlar artık yüksek öncelikli, ihmal edilmiş tropikal bir hastalık olarak sınıflandırılıyor. Emory Üniversitesi’nde çalışma lideri ve sağlık ve çevre bilimcisi olan Noah Scovronik, araştırmanın önemine ilişkin yaptığı bir açıklamada “hava durumunun -meteorolojideki kısa vadeli değişimler anlamına gelir- insan-yılan etkileşimlerini nasıl yönlendirdiği hakkında fazla bir şey bilmiyoruz, çünkü kısmen hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin iyi verilerin bulunmadığı yerlerde çok sayıda tehlikeli yılan ısırığı meydana geliyor” dedi.
Veriler, ABD’deki en yüksek yılan çeşitliliğine ve yoğunluklarından birine sahip olarak 17 zehirli yılan türüne ev sahipliği yapan Georgia eyaletine odaklandı. 7 yıllık çalışma döneminde ekip, aynı gün maksimum sıcaklığındaki 1°C’lik artışın, zehirli bir yılan tarafından ısırılma olasılığında yüzde 5,6’lık bir artışla ve zehirsiz bir yılan tarafından ısırılma olasılığında yüzde 5,8’lik bir artışla ilişkili olduğunu ve en güçlü ilişkinin bahar aylarında meydana geldiğini buldu.
Georgia Hospital Association’dan elde edilen veriler, 2014 ve 2020 yılları arasında eyalet için yapılan tüm acil servis (AS) ziyaretlerini inceledi ve çalışmada kullanılmak üzere zehirli yılan ısırıkları, zehirsiz yılan ısırıkları ve diğer türler tarafından zehirlenme vakaları analiz edildi.
Araştırmacılar bu ilişkilendirme hakkında kesin bir sonuç bildirmek konusunda temkinli davransalar da, yılan fizyolojisinin bu ilişkide bir rol oynayabileceği tahmin ediliyor. Ektoterm (soğukkanlı) canlılar olan yılanlar ve diğer sürüngenler, iç biyolojik işlevlerini kontrol etmek için dış sıcaklıkları kullanırlar, bazı türler kış aylarında kış uykusuna benzer bir döneme girerler.
Çalışma, bu işlevlerin iklim değişikliğinden etkilendiğini gösteriyor. İlkbahar ve sonbaharda artan acil servis ziyaretleri, daha yüksek sıcaklıkların türlerin ilkbaharda daha erken uyanmasına ve sonbaharda daha uzun süre uyanık kalmalarına yardımcı olduğunu ve bunun da insanların vahşi doğada yılanlarla karşılaşma olasılığının arttığını gösteriyor.
Çalışmanın ortak yazarı ve Emory Üniversitesi herpetologu Lawrence Wilson, “Georgia’daki ve özellikle Atlanta bölgesindeki insani gelişme hızla genişledikçe, insan-yılan karşılaşmaları artmaya devam edecek ve şimdiden artmaya başladı” diyor ve ekliyor: “Açık havada çok zaman geçiren hemen herkes bir bakır kafalı çıngıraklı yılan veya başka bir zehirli yılanla karşılaşmıştır.”
Wilson, zehirli türlerle olumsuz karşılaşma olasılığını azaltmadaki temel faktörün eğitim olduğunu belirterek açıklamasına devam ediyor. “İnsanlara, yoğun bitki örtüsü olan yerler gibi yılanların hangi habitatları tercih ettiğini bildirirseniz bu tür habitatlara karşı dikkatli olabilirler. Yaşam alanlarına ve ihtiyaçlarına saygı gösterdiğimiz ve anladığımız sürece, yılanlar ve insanlar, zehirli yılanlar bile uyumlu bir şekilde yaşayabilir.”
Çalışmanın bulguları Georgia’ya özgü olduğundan dolayı, bu sıcaklık değişikliklerinin farklı iklimlerde farklı yılan türlerini nasıl etkileyebileceğini araştırmak için farklı popülasyonlarda daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.
Kaynak: Chip