X

Zeka araştırmasından çıkan çarpıcı sonuç: Amerikalılar aptallaşıyor mu?

Yeni araştırmalar, ABD’deki ortalama zeka katsayısının (IQ) yaklaşık 100 yıldır ilk kez düştüğünü gösteriyor.

Northwestern Üniversitesi ve Oregon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2006’dan 2018’e kadar ABD’de 394.378 yetişkin tarafından yapılan çevrimiçi IQ testlerinin sonuçlarını inceledi. Ekip, bir popülasyonun IQ’sunun genellikle her nesilde arttığı fikri olan Flynn etkisine dair kanıt bulup bulamayacaklarını araştırıyordu.

Ancak bunun tam tersini buldular. Genel olarak, sonuçlar IQ puanlarının çalışma süresi boyunca düştüğünü gösteriyordu, ancak araştırmacılar tam olarak kaç IQ puanı düştüğünü belirtmedi.

Düşüşler yaş ve cinsiyetten bağımsız gibi gözüküyordu, ancak en sert düşüş daha düşük eğitim düzeyine sahip kişiler ve 18 ila 22 yaş arası genç katılımcılar arasında bulundu. 3B uzamsal akıl yürütme testleri gibi belirli beceriler 2011’den 2018’e yükselirken, sözel akıl yürütme, görsel problem çözme ve sayısal seri testleri gibi diğer becerilerin tamamı düşüşteydi.

Araştırmacılar, buldukları bu eğilimi net bir şekilde açıklamaya çalışmadılar. Ancak, bunun ABD’deki eğitimdeki değişikliklerle bir ilgisi olabileceği konusunda bir tahmin yürütüyorlar.

Çalışma yazarlarının araştırma sonuçlarında yazdıklarına göre “Sonuçlarımız, bu geniş Birleşik Devletler örneğinde eğitim ve sınava girme becerilerinde kalite veya içerik değişikliğine işaret ediyor olabilir. Tüm eğitim seviyelerinde daha yeni katılımcılar için puanlar daha düşük olduğundan, bu, ya bu çalışmanın örnekleminde eğitimin kalitesinin düştüğünü ve/veya belirli bilişsel becerilerin algılanan değerinde bir kayma olduğunu gösterebilir.

Sadece ABD değil…

Bu sonuçlara sahip olan tek ülke ABD de değil. Son yirmi yılda Avrupa’da yapılan bir dizi araştırma, Flynn etkisinin çoktan durduğunu veya tersine dönmeye başladığını gösteriyor.

Örneğin, Finlandiya’da yapılan araştırmalar, IQ puanlarının 1997’den 2009’a 2 IQ puanı düştüğünü, Fransa’da ise 1999’dan 2009’a 3,8 IQ puanı düştüğünü önerdi. Benzer bulgular İngiltere, Norveç, Danimarka, Avustralya, Hollanda ve İsveç’te de bildirildi.

Bazı araştırmacılar bunun genetiğin aksine çevresel faktörlere bağlı olduğunu söylüyorlar ancak bu karmaşık eğilimleri hiçbir faktörün tek başına açıklaması mümkün değil. Bu çevresel faktörler eğitim, beslenme, az okuma ve teknolojinin yükselişi gibi pek çok farklı şeyi içeriyor.

Ayrıca, tüm bu istatistikleri incelerken, IQ puanlarının mükemmel zeka ölçüleri olmadığını unutmamak da önemli. IQ testleri, yalnızca sınırlı sayıda beceriyle ilgilenmeleri ve zekanın kesin olarak ölçülemeyecek kadar karmaşık olması sebebiyle çok fazla eleştiri alıyor.

2012’de 100.000’den fazla kişi üzerinde yapılan büyük bir araştırma, insan zekasının karmaşık doğasını hesaba katmadığı için çoğu zeka testinin temelde kusurlu olduğu sonucuna vardı. Bulgular, IQ gibi herhangi bir insan özelliğinin, testlerin ortaya koyduğu zekadaki tüm varyasyonları açıklayamayacağını ileri sürdü.

Çalışma Intelligence dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post